Мода

Дрехи от детските ни години актуални и днес

19.10.2012г. / 08 21ч.
Снежана Проданова
Дрехи от детските ни години актуални и днес

Избирайки дрехи за децата си, няма как да не си спомним за доброто старо време, когато нашите майки ни обличаха по свой вкус. Тогава изобщо не обръщахме внимание на дрехите, които носим и се разочаровахме, когато за Коледа или рожден ден получавахме чорапогащник, чорапи или блузка. Днес носталгията по отминалите години кара дизайнерите да преосмислят колекциите си и да включат в тях елементи отпреди 2-3 десетилетия назад.

Обувки в стил Мери Джейнс – затворени отпред и отзад с каишка през глезена – копие на детските ни сандали. Повдигаме модела на висок ток и ето че походката ни придобива не само младежки вид, но и женствено излъчване.

Клинчетата бяха най-удобното нещо за игри, лудуване, спане... Днес ние, жените, ги обличаме с цел подчертаване на фигурата, привидно удължаване или стесняване на краката или в комбинация с любима туника, пуловер, пола. Удобството, разбира се, не отстъпва по важност пред естетиката – клинът дава свобода на движенията и увереност във външния вид.

Сигурно през годините сме изтъркали десетки гуменки – от онези класически черни, а още по-рано, сини или бели обувки с бяла гума отпред и бели връзки, но от един момент в университета, а после и на работа, някак не се вписваха в предполагаемия вид за делова жена, затова със сигурност сме ги позабравили. Добрата новина е, че днес няма цвят или модел, който да ти дойде на ум, и да не можеш да го намериш на пазара – ниски, високи, шарени, едноцветни, ярки, тъмни – идеални за комбинация с много и най-различни видове облекло.

И моделите на дънкови якета ни предлагат разнообразие. Преди, особено през 80-те, дънковото яке беше много популярно, докато напоследък отстъпи пред сака, жилетки и прочее. При правилно търсене, можем обаче да намерим дънково яке по желан цвят и модел почти без проблем. Именно сега – през есента, е идеалното време за носене. После ще ги извадим от гардероба за пролетното затопляне.

Като деца можехме да сме с панталонче на райета и блузка на цветя и никой нямаше да ни направи забележка за лош вкус. Сега в света на модата щампите заемат важно място, а експерименталността е ключов фактор за развитието й. Ето защо няма нищо лошо в това да сме отново с черно-бял клин и туника с цветна щампа – разнообразието в цветовете на дрехите и отразява, и влияе на настроенията ни. Бъдете емоционални в това отношение.

Слънчевите очила разчупиха формата си и вече отново можем да намерим сърца на мястото на два обикновени кръга. По разнообразие и изобретателност няма как да се мерим с Елтън Джон, разбира се, но пък можем да подчертаем собствения си стил и да изглеждаме фънки и модерно.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай